Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Workshop Mantrailing 30 September ’18

30 september 2018 @ 10:00 - 16:00

€30,00

Mantrailing 30 September 2018

Op 30 September 2018 organiseert de commissie "Werkende honden" van SCANDIA, een workshop "Mantrailing". De workshop kan door gaan als er zich minimaal 6 personen en maximaal 8 personen aangemeld hebben. Het aantal deelnemers moet een even aantal zijn omdat er in paren gewerkt wordt waarbij men afwisselend slachtoffer is.

Wat is "Mantrailing" eigenlijk?

Mantrailen, het opsporen van een persoon door het samen met je hond volgen van het geurspoor dat die persoon achter laat. Dat geurspoor van een persoon bestaat uit de tientallen miljoenen huidcellen die ieder mens per dag verliest (of eigenlijk de geur van de actieve bacteriën die zich op die huidcellen bevinden). Daarbij kan er ook nog sprake zijn van bodemverstoring; bij het lopen over een zachte ondergrond wordt aarde ingedrukt of omgewoeld en vegetatie platgedrukt of afgebroken. Ook bij dat proces ontstaan geuren, veroorzaakt door in de bodem of vegetatie vrijkomende organismen.

Mantrailen is echt teamwork, je werkt met de hond aan een lange lijn (meestal 10 meter) zodat de hond alle vrijheid heeft het spoor uit te werken. Het juist hanteren van de lijn is hierbij van groot belang voor de snelheid, de veiligheid maar ook om je hond niet onbewust een bepaalde kant op te "sturen". Daarnaast zal je de hond goed moeten leren "lezen"; De houding van kop, staart, romp en zelfs oren maar ook de kracht waarmee de hond aan de lijn trekt zijn voor de geleider een indicatie van het werken (of niet werken) van de hond. Daaruit kun je afleiden of je hond nog op het spoor zit, het spoor bijster is of opeen andere lucht is overgegaan zoals wild of de kat van de buren. Het geurspoor is daarnaast onderhevig aan invloeden van buitenaf zoals wind, regen en zon/schaduw, elementen die er voor zorgen dat het spoor niet overal even sterk is en soms zelfs op plaatsen ligt waar de persoon niet werkelijk gelopen heeft.

Al met al best ingewikkeld dus en voordat een team echt ingezet kan worden gaan er vele trainingsuren aan vooraf. Dat inzetten gebeurt op diverse manieren; in Nederland zijn het vaak particuliere reddingshondenorganisaties die assisteren bij vermissingen, in andere landen wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van mantrailteams die in overhheidsdienst zijn en assisteren na een misdrijf waarbij de dader voortvluchtig is. Allemaal hebben ze één ding gemeen; het team zal zo snel mogelijk na een vermissing ingezet moeten worden want de eerste uren na vermissing is de kans op succes het grootst - daarna wordt het geurbeeld snel zwakker.

Betaling voor de deelname.
De kosten voor de deelname bedragen €30,- per hond. Dit bedrag graag overmaken onder vermelding van
Mantrailing 10-06-2018t.n.v.:
SCANDIA
Prins Hendrikkade 141,
1011 AS Amsterdam
IBAN NL07 INGB 0000 2971 02

Opgave kan hieronder of direct op het Opgave formulier:

Gegevens

Datum:
30 september 2018
Tijd:
10:00 - 16:00
Kosten:
€30,00

Organisator

SCANDIA
E-mail:
evenementenscandia@gmail.com

Locatie

Bergen op Zoom
Huijbergen, Nederland + Google Maps